Itatópoharak és itatócsőrök

Itatópharak és itatócsőrök

Amikor kisbabánk már nem csupán tejcsivel és/vagy tápszerrel táplálkozik, elérkezik az itatópoharak és itatócsőrök ideje! A folyadékpótlás már kisgyermekkorban is nagyon fontos. Mi, felnőttek is gyakran beleesünk abba a hibába, hogy nem fogyasztunk elegendő folyadékot. A kisbabák pedig még nálunk is hajlamosabbak elfeledkezni az ivásról. Éppen ezért fontos, hogy a háztartásunkban legyenek szép itatópoharak, amelyekből a gyerkőc szívesen iszik.

Válaszd ki a kicsi kedvenc színét, és bizonyosodj meg róla, hogy mindig legyen benne vizecske, felhígított gyümölcslé, esetleg szörpi vagy kakaó.

 

Miért van szükség minden háztartásban itatópohárra és itatócsőrre?

A kérdésre lehet nagyon röviden és hosszabban is válaszolni. A rövid válaszunk az, hogy mivel egy kisbabának és a tipegőknek is megkönnyítik ezek a poharak a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelét. Ez úgy lehetséges, hogy az itatópoharakat nagyon könnyű megfogni, ráadásul mivel hasonlít a kialakításuk egy cumisüvegéhez, így a kicsik nagyon hamar rászoknak a használatukra.

Természetesen attól függetlenül, hogy a kicsik sokkal inkább szeretnek itatópohárból, itatócsőrön keresztül inni, még nincs beléjük kódolva, hogy odafigyeljenek, mennyit isznak. Éppen ezért kell bevetnie minden anyukának és apukának apró trükköket, hogy a gyerek magától is bevigye a megfelelő mennyiségű folyadékot.

Hogyan segíthetsz? Legegyszerűbb, ha egy-két itatópoharat mindig a kicsi fejmagasságában tartasz úgy, hogy ő is rálásson. Ugyanis ha meglátja a poharát, valószínűleg kedve támad majd, hogy igyon is belőle. Természetesen időről időre emlékeztetni kell a kicsit arra, hogy igyon, hiszen ha nagyon belemerül a játékba, akkor bizony előfordulhat, hogy egészen fektetésig nem iszik egy kortyot sem. 

Mennyi folyadékot kell legalább fogyasztania egy gyerkőcnek? Az EFSA szerint a következők a napi folyadékbeviteli referenciaértékek kisgyermekkorban:

  • 0-6 hónapos korban 680 ml
  • 6-12 hónapos korban 800-1000 ml
  • 1-2 éves korban 1100-1200 ml
  • 2-3 éves korban pedig 1300 ml

Ezek az értékek soknak tűnhetnek, azonban mint sok minden más esetében, itt is az a legfontosabb, hogy kis adagokban juttassuk be a kicsi szervezetébe ezt a mennyiséget. Az itatópoharak, amelyeket nálunk találhatsz, mind kiváló minőségű, megbízható termékek, amelyek megfelelnek az USA és az EU szabványainak.

Ami az anyukák szempontjából talán a legfontosabb, hogy ezeket a poharakat a kicsi úgy hurcibálhatja, ahogyan csak szeretné, egyetlen csepp sem folyik majd ki az itatócsőrön. Ez a szivárgásmentes szelepeinek köszönhető. Az itatópoharaink BPA- és flatátmentesek.

Röviden összefoglalva tehát: ezek az itatópoharak szépek, a kicsik szívesen isznak belőlük, és megfelelnek minden lehetséges elvárásnak.

Mivel juttathatod be a folyadékot a kicsi szervezetébe?

Sok gyerkőc nem szívesen iszik egész álló nap csak vizet. A langyos tej, a tea egészen kevés citrommal és cukorral vagy üresen, a kakaó, a felhígított gyümölcslé is opció lehet, ha folyadékpótlásról van szó. Ezeket minden gyerkőc szívesebben fogyasztja, hiszen ezeknek finomabb az ízük.

Természetesen nem szabad nekik mindig engedni, fontos, hogy vizet is igyanak minden nap! Ha pedig biztosra akarsz menni… Azért, hogy mindenképp meglegyen a napi folyadékbevitele a gyerkőcnek, érdemes minél gyakrabban levest főzni. Némi tésztával és répával minden gyerek különösebb odafigyelés nélkül be tudja vinni a megfelelő folyadékmennyiséget, ráadásul akár egyedül, saját kis evőeszközei segítségével!

Sorrend: