Evőeszközök

Evőeszközök

Egy bizonyos kor után bizony elkerülhetetlenné válik, hogy a gyerkőcök elkezdjék használni saját evőeszközeiket. Teljesen természetes folyamat, hogy ahogy a gyermekek fejlődnek, úgy akarnak egyre több mindent maguk csinálni. Ők akarják fogni a cumisüvegüket, felvenni és leveni a cipőjüket, na meg megpróbálni egyedül elpusztítani az ebédjüket és vacsorájukat.

Utóbbi folyamat során a gyerkőcöknek el kell kezdeni megtanítani az evőeszközök használatát, hiszen a legtöbb kicsi sokáig a kezével juttatja a szájába a hamit. Nálunk a legmegfelelőbb kialakítású darabok közül válogathatsz!

 

Milyen evőeszközökre van szüksége a kisbabáknak?

A legtöbb kisgyermek nagyon sokáig preferálja a kezeivel való táplálkozást. A szülők általában hagyják, hogy gyermekük a kezével egye a legtöbb ételt, mikor elkezd átállni a bébipapikról a szilárd ételekre. Azonban nem szabad engedni, hogy hozzászokjon ehhez, hiszen annál nehezebb lesz majd rászoktatni őt az evőeszközökkel való evésre. Természetesen nincs azzal semmi baj, ha csak lassan szokik hozzá a használatukhoz.

Mivel eszik egy kisbaba? Nos, mivel továbbra is csak kis adagokat fogyaszt, így az evőeszközei is egészen eltérnek a felnőttek által használt daraboktól. A kisbabákat kanállal és villával kell megtanítani először enni, a kés használatát csupán óvoda végén szükséges megtanulniuk használni. Amíg nem kerülnek óvodába, addig pedig érdemes csak kifejezetten babáknak készített evőeszközöket a kezébe adni. Ezek a kanalak és villák lekerekítettek, kialakításuk miatt tökéletesen illeszkednek minden baba kezébe.

A kanállal és villával való étkezés fejleszti minden gyermek kézügyességét. A finommotoros képességek fejlesztése gyermekkorban nagyon fontos, ehhez szintén hozzájárulnak az evőeszközök. Az ételt természetesen ehhez olyan méretűre kell vágni, hogy a kicsi könnyedén a kanalára tudja juttatni. 

A gyerkőcöknek hatalmas sikerélményt okoz, mikor ők maguk, szülői segítség nélkül tudják a szájukba juttatni az eléjük rakott ételt. A mozdulatok elsajátítására a legjobbak a levesek és joghurtok, hiszen ezeket lehet a legkönnyebben megenni. Előbbiek esetében azt ajánljuk, hogy a levesbe került tészta ne a megszokott cérnametélt legyen, hiszen ezeket még néha nekünk, felnőtteknek is nehezünkre esik a kanalunkba tenni. A tésztát persze mindenki szereti, a répát kihalászni a levesből pedig külön játék az étkezéseken a gyerekeknek. Persze azt, hogy mikor, melyik evőeszközt kell használni, akár már ebben a pici korban is el lehet kezdeni megtanítani a gyerkőcnek. Főételhez mindig a villát, leveshez és a fincsi joghurtokhoz pedig mindig a kanalat adjuk a gyermek kezébe.

Nem szabad elfelejteni, hogy amikor tanulják az evőeszközök használatát, nem szabad rájuk szólni, ha esetleg nem úgy fogják vagy használják az adott villát vagy kanalat, hiszen a legtöbb kicsi sokáig egyszerre használja az evőeszközöket és a kezüket a táplálkozáshoz, számukra ez a legtermészetesebb!

Nézz körül a webáruházunkban kapható termékek között, és válaszd ki a számodra ideális darabot!


Ne feledkezz meg az innivalóról!

Milyen ebéd az, ahol nem lehet a finom falatokat leöblíteni néhány korty vizecskével, teácskával? A kisbabáknak még nem érdemes poharat, hiszen abból nem tudnak magabiztosan inni, sokáig szükség van felnőtt segítségre a használatukhoz. Ezzel szemben, ha olyan poharat adsz a gyermek kezébe, amelynek két füle is van, ráadásul az itatócsőre megakadályozza az esetleges szivargást, ha felborítja, akár az egész ebédet elfogyaszthatja egyes egyedül, ami számára a legnagyobb boldogságot okozza majd!

Sorrend: