Blog és Hasznos tanácsok
Miért használd inkább a BPA-mentes cumisüveget?
2020.08.11 09:29
Miért használd inkább a BPA-mentes cumisüveget?

 

Nagyon sok helyen hallhatjuk a “BPA-mentes” kifejezést. Rengeteg műanyag tárgy előállításánál használják, így sok BPA-t tartalmazó babaholmit is lehet találni. Miért okoz ez problémát? Röviden azért, mert bizony ez az anyag kioldódhat az eszközökből. Bejegyzésünkkel szeretnénk minden anyuka tudását elmélyíteni a BPA felhasználásával kapcsolatban, és elárulni, hogy miért érdemes BPA-mentes cumisüveget és egyéb babaholmikat beszerezni már a baba születése előtt.

Mi is az a BPA?

 

A BPA egy szintetikus szerves anyag, a kémiában biszfenol-A-nak nevezik. Már nagyon régóta használják különféle műanyag tárgyak elészítésekor, ugyanis ettől az anyagtól a műanyag ellánóbb, áttetsző és kemény lesz. BPA-t találhatunk a kontaktlencsében, egyes fogtömésekben és DVD lemezekben is.

 

A BPA-t először az 1950-es években használták, ám már előtte is vizsgálták a tudósok. Ezekből a vizsgálatokból derült ki az is, hogy ez az anyag a szervezetben az ösztrogénhez hasonló hatást vált ki. Képes belepiszkálni az emberi szervezet hormonháztartásába, ráadásul azt is kimutatták, hogy többek között a meddőség, a rák és pajzsmirigyproblémák kialakulásához is vezethet, ha túl sok kerül a szervezetünkbe belőle. Míg a BPA a felnőtt szervezetben bizonyos dózis alatt nem oly nagyon megterhelő, addig a kisgyermekekre igencsak ártalmas.

 

BPA-mentes cumisüveg, cumi, rágóka

 

A BPA felhasználása már tíz éve tilos, legalábbis a cumisüvegek készítése esetében. Az Európai Bizottság pedig néhány éve már azt hirdeti, hogy tulajdonképpen a 3 év alatti gyermekeknek készülő játékok készítésekor az eddig meghatározott minimum mennyiséget sem szabadna felhasználni.

 

A BPA egy olyan anyag, amely könnyedén kioldódik magas hőmérsékleten, erősen lúgos vagy savas közegben. Éppen ezért fontos BPA-mentes termékeket beszerezni kisbabánknak. Webáruházunk kínálatában BPA-mentes cumisüveget, rágókát, cumit és egyéb kiegészítőt találhatsz. Nálunk nem kell attól tartanod, hogy esetleg olyan babaholmit szerzel be, amiben lenne káros anyag a gyerkőc számára.

 

Praktikus cumisüvegeink két különböző méretben is megtalálhatók: 150 ml-es és 250 ml-es űrtartalommal. Mindkét üveg ideális akár a szoptatás mellett is. Nem csupán BPA-, de flatátmentesek is, illetve az EU és az USA szabványainak is megfelelnek! Így aztán nem kell tőle tartanod, hogy esetleg valamiféle káros vegyi anyag kerül majd a gyerkőc szervezetébe.

 

A cumisüvegek cumijai flexibilis, puha szilikonból készültek, szopóreflex-megtartók. Kialakításuknak köszönhetően pedig a kicsi már egész korán meg tudja őket fogni, szeleprendszerük miatt pedig nem fogja magára, rosszabb esetben az ágyra kiönteni a tartalmát.

 

A cumisüveget és minden más babaholmit érdemes időről időre fertőtleníteni. Erre már rengeteg különböző gépet feltaláltak, amelyekből néhányat nálunk is megtalálhatsz. Persze a legősibb módszert is igénybe veheted: a forralás mágiáját, amely minden bacit és kórokozót megöl bármilyen felületen.

 

Nem csupán cumisüvegre van persze szükség!

 

Egy éves kor körül már igenis szükség van itatópoharakra is! Ezekből ugyanis a kicsi könnyedén tudja pótolni a folyadékot. Ha szeretnél még többet megtudni az itatópoharak különlegességéről, akkor olvasd el az ezzel kapcsolatos korábbi bejegyzésünket!