Blog és Hasznos tanácsok
Mikortól érdemes itatópoharat használni?
2020.09.28 13:13
Mikortól érdemes itatópoharat használni?

Sok anyuka esik bele abba a hibába, hogy mindenhonnan mindent megrendel annak a reményében, hogy így aztán biztos minden kéznél lesz a kicsi gondozása során. Ez szokott történni a kicsi etetésével és itatásával kapcsolatban is. Itatópoharak, cumisüvegek, cumik rengeteg különböző fajtája esik át a kipróbáláson, mire megtalálják az anyukák a tökéletes darabokat. Az itatópoharak körül különösen sok kérdés szokott felmerülni. Mikortól kell vagy lehet itatópoharat használni, hogyan kell választani? A következőkben minderre választ adunk!

Mire való egyáltalán az itatópohár?

 

Sok friss anyuka gondolja úgy, hogy az itatópohár és a cumisüveg ugyanaz, pedig ez egyáltalán nem igaz! Egészen más a két üveg kialakítása, más kortól érdemes őket használni. Ahogyan azt biztosan Te is tudod, a kisbabák legelőször a cumisüvegekkel találkoznak életük során. 1-1,5 éves kortól azonban a kicsi már nem igazán fogyaszt olyat, amit cumisüvegbe kéne tenni. Amikor előbukkannak a fogacskák, szépen lassan elkezd pépeset enni a pici, ezzel egyidőben pedig érdemes elfelejteni a cumisüvegeket. Ekkor jön el a praktikus itatópoharak ideje!

 

Mikortól legyen a háztartás része az itatópohár?

 

Ahogyan arról már korábban is írtunk, a kicsik életében már akár egy éves kortól is használhatóak az itatópoharak. Ezeknek már van fogantyújuk, ellentétben a legtöbb cumisüveggel, így a kicsi saját maga, egyedül is tudja használni. Ez azért fontos, mert ahogy fejlődik a gyerkőc, úgy szeretne majd magától csinálni mindent. Amikor azt mondjuk mindent, komolyan gondoljuk!

A kicsik gyakran megsértődnek szüleikre, ha nem ehetnek, ihatnak, pakolászhatnak egyedül. Persze ez nem azt jelenti, hogy a szülőknek már nem jut szerep, sőt! Ilyenkor kezdődik a kicsi igazi tanítgatása. Az evőeszközök használatának megtanulása, dobozokból ki- és bepakolás, sok gyerkőc szokik rá ilyenkor a takarításra is - amikor a legapróbb szösz felszedése is hatalmas örömet okozhat, és annak a “helyére rakása” a kukába - az anyukák legnagyobb örömére! 


Az itatópoharak előnye, hogy a kicsi hamar megtanulhatja, hogyan elégítse ki saját szomjúságát. Az itatópoharakat persze éppen ezért elérhető közelségbe kell letenni, nem egészen teletöltve. Ha a kicsi kiitta annak a tartalmát, mindig nagyon meg kell dicsérni, hiszen az nagy dolog, hogy ő mind megtudta inni azt a sok folyadékot!

Hogy motiváld őt az ivásra, érdemes nem csak vizet tenni a poharába, hanem teácskát vagy felvizezett gyümölcslevet, esetleg cukormentes limonádét. A szörpöt és a cukros üdítőket azonban hanyagold, nemcsak hogy a kicsi aprócska, éppen csak kibújt fogainak nem tesz jót, de sajnos a szervezetének sem!

A legtöbb kicsi számára egyébként a legkülönlegesebb innivaló a “csípős víz” azaz a szénsavas ásványvíz. Nekik nagyon vicces érzés, ahogy a buborék “csikizi” a nyelvüket, ezért szeretnek ilyen vizet inni. Bármi is kerüljön a pohárba, a lényeg, hogy a kicsi szeresse inni, hiszen fontos, hogy bevigye a megfelelő mennyiségű vizet.

 

Amiről semmiképp se feledkezz meg!


Attól, hogy a kicsi szépen fejlődik és egyre nagyobb, nem jelenti azt, hogy sokkal erősebb az immunrendszere, mint újszülöttkorában. Éppen ezért kell nap végén még az itatópoharát is sterilizálni. Ha még nincs otthon sterilizálótok, oldalunkról ezt is beszerezheted!