Blog és Hasznos tanácsok
Cumitípusok: a játszócumi és az altatócumi
2020.08.17 12:00
Cumitípusok: a játszócumi és az altatócumi

Amikor a leendő szülők elkezdenek bevásárolni a gyermeküknek, a babáknak szánt kiegészítők rengeteg különböző elnevezése, fajtája, feltüntetett információi között nagyon könnyű elveszni. Pedig egy kisbaba esetében nem mindegy, hogy mit adunk a kezébe, mivel vesszük körbe, na meg hogy mit adunk a szájába. Van-e különbség a játszócumik és az altatócumik között? Mire kell odafigyelni a cumi kiválasztásakor? Mi fontos és mi teljesen lényegtelen információ a cumiknál, egyéb babaeszközöknél? A következőkben mindenre megtalálhatod a választ!

Az alapok: ezekre kell odafigyelni!

Amikor babaholmik között keresgélsz, nagyon fontos, hogy az adott eszköz, kiegészítő az EU és az USA szabványainak megfeleljen. Ez biztosít arról, hogy az adott cumi, cumisüveg, játék, amit épp nézegetsz, úgy lett kialakítva, hogy az biztonságos legyen a kicsi számára. Ruhák terén az OEKO-TEX és az ehhez hasonló jelzések biztosítanak arról, hogy a textil készítése során nem használtak semmilyen, a kicsire kártékony anyagot. Természetesen oda kell figyelni az adott eszköz, anyag kialakítására, tisztíthatóságára.

Babaholmik esetében elmondható, hogy mindent, amit napi rendszerességgel használsz a gyerek körül, érdemes minden nap fertőtleníteni és/vagy kimosni. A cumikat, cumisüvegeket nyugodtan beteheted egy egyszerű, de nagyszerű sterilizálóba, ami hamar megtisztít majd mindent. Ezeknek megannyi különböző fajtája létezik, vannak elektromos, de mikrózható típusok is. Ha pedig esetleg nem szeretnél kütyüket használni, akkor egyszerűen vesd be nagyanyáink módszerét: csak dobj be minden sterilizálandó babaholmit egy nagy fazéknyi forrásban lévő vízbe összesen 3 percre.

Mi a különbség az altatócumi, illetve a játszócumi között?

Habár az altatócumi és a játszócumi külalakjában egészen hasonlít egymára, van bizony köztük különbség.

Az első és legfeltűnőbb eltérés a két típus között, hogy a játszócumiknak van olyan részük, amelyhez hozzá lehet erősíteni a cumiláncot. Miért fontos a cumilánc? Azért, mert ha napközben kiesik a cumi a kicsi szájából, akkor a lánc segítségével nem fogja elveszíteni. Éjjel azonban sok gondot okozhat a cumi láncot tartó része, hiszen a kicsi keze beleakadhat. Ugyan a cumi ágyon belüli elvesztése még nem jelent nagy problémát, de ha ráfekszik, vagy a cumi kiesik a kiságyból, kellemetlen nyűgösséget eredményezhet akár az éjszaka közepén.

Egy másik fontos különbség a kettő között, hogy az altatócumik egy ideig képesek foszforeszkálni a sötétben, hogyha éjjel keresni kell őket, ne legyen szükség a lámpa fényére. Továbbá úgy lettek kialakítva, hogy a kicsi bőrének ne okozzanak semmi problémát alvás közben.

Egyes típusoknál felfedezhető, hogy a külső műanyag részen eltérő helyen lettek kialakítva a lyukak, így biztosítva jobb szellőzést a nappali játék során, illetve az éjszakai verziók kényelmesek akkor is, ha a baba hason alszik.

A cumik fontos kiegészítője

Nagyon fontos, hogy a mi oldalunkról szerezz be néhány tárolódobozt a cumiknak, mivel ezek kompatibilisek egymással! Nagyon praktikus kiegészítők, mivel ezek segítenek majd a délutáni séták során tiszta körülmények között tartani a cumikat addig, ameddig nincs rájuk szükség!